Αρθροπλαστική Ισχίου

Η αρθροπλαστική ισχίου είναι η επέμβαση που συστήνεται στους ασθενείς που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα καθώς και από ρευματοειδή αρθρίτιδα του ισχίου. Η επιβάρυνση, βλάβη ή και καταστροφή του ισχίου, μπορεί να οδηγήσει στην δραματική πτώση της ποιότητας ζωής των ασθενών αφού μπορεί να αποτελέσει εκτός από πηγή έντονου και καθημερινού πόνου και σοβαρή αιτία αναπηρίας.

Ανατομικά, η άρθρωση του ισχίου περιλαμβάνει την κεφαλή του μηριαίου και την κοτύλη της λεκάνης που περιβάλλονται από χόνδρο. Αυτός βοηθά στις κινήσεις προσφέροντας μια λεία ολισθηρή επιφάνεια, ενώ η κοτύλη σχηματίζει ένα κοίλωμα, μέσα στο οποίο βρίσκεται και κινείται η κεφαλή του μηριαίου. Την άρθρωση σταθεροποιούν ισχυροί σύνδεσμοι και την κινούν οι ισχυροί μύες που βρίσκονται στην περιοχή.

Αρθροπλαστικη

Η οστεοαρθρίτιδα του ισχίου είναι ο μεγάλος ένοχος που πολλές φορές μας οδηγεί στην χειρουργική επέμβαση . Πρόκειται για μια χρόνια εκφυλιστική νόσο στην οποία ως αποτέλεσμα μακρόχρονης χρήσης και τριβής παθαίνει βλάβη ο χόνδρος που υπό κανονικές ανατομικές συνθήκες καλύπτει τις επιφάνειες των οστών που έρχονται σε επαφή στην άρθρωση του ισχίου.

Η διαδικασία της εκφύλισης αρχίζει με οίδημα, φθορά του χόνδρου και αργότερα σοβαρές διαβρώσεις. Καθώς η νόσος προχωράει, αναπτύσσονται οστεόφυτα τα οποία είναι ανώμαλες οστικές προεκβολές στα περιφερικά όρια της άρθρωσης, που όταν μεγαλώσουν αρκετά μπορούν να περιορίσουν τις κινήσεις. Στο τελικό στάδιο της νόσου μπορεί να προκληθεί ολοκληρωτική καταστροφή του αρθρικού χόνδρου, με αποτέλεσμα τις ανώμαλες επιφάνειες προστριβής των οστών και τα εκτεταμένα οστεόφυτα στα χείλη της άρθρωσης.