Αρθροπλαστική

Αρθροπλαστική είναι η χειρουργική τεχνική κατά την οποία, αντικαθιστούμε μία άρθρωση φθαρμένη από την οστεοαρθρίτιδα ή άλλες παθήσεις με μία νέα τεχνητή άρθρωση. Μία άρθρωση πάσχει από οστεοαρθρίτιδα όταν έχει καταστραφεί ο χόνδρος και το οστούν που υπάρχει κάτω από αυτόν. Είναι μια κατάσταση που στα τελικά της στάδια προκαλεί έντονο πόνο κατά τις δραστηριότητες της καθημερινότητας, μερικές φορές ακόμη και κατά τον ύπνο.

Η χειρουργική αυτή τεχνική άρχισε να εφαρμόζεται εδώ και 50 περίπου χρόνια, αρχικά στην άρθρωση του ισχίου και κατόπιν σε αυτή του γόνατος. Τις τελευταίες δεκαετίες η εξέλιξη τόσο στη χειρουργική τεχνική όσο και στα χρησιμοποιούμενα υλικά υπήρξε ραγδαία, με αποτέλεσμα σήμερα οι επεμβάσεις αυτές στα χέρια εξειδικευμένων χειρουργών να θεωρούνται επεμβάσεις ρουτίνας, με χαμηλή νοσηρότητα, μικρό χρόνο μετεγχειρητικής αποκατάστασης και πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας.

Θλάση

Σήμερα αρθροπλαστικές γίνονται με μεγάλη επιτυχία παγκοσμίως κύρια στην άρθρωση του ισχίου και του γόνατος, αλλά και στην άρθρωση του ώμου καθώς και σε άλλες αρθρώσεις.

Τα τελευταία χρόνια μάλιστα δοκιμάζεται με επιτυχία η πραγματοποίηση των επεμβάσεων αυτών με τεχνικές χαμηλής επεμβατικότητας (Minimally Invasive Surgery), καθώς και η χρήση πιο περιορισμένων αρθροπλαστικών, όπως οι αρθροπλαστικές επιφανείας στο ισχίο και τον ώμο και οι μονοδιαμερισματικές αρθροπλαστικές στο γόνατο.